czwartek, 3 stycznia 2013

Tiramisu.

Drugie moje podejście.
 Pierwsze kompletnie nieudane, tiramisu nie było za smaczne, bo pomyliłam składniki.
 Ale to, które rządziło na moim sylwestrze jest takie jakie miało być, czyli rewelacyjne :)



Deser ten należy jeść łyżeczką, jest dosyć rzadki, ale to deser, nie ciasto tiramisu ;)
Składniki:
  •      750 g serka mascarpone
  • 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy
  • kakao do oprószenia

Sposób przyrządzenia:
Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę (najwygodniej mikserem), dodać ser i wymieszać, aż do połączenia mas (można delikatnie zmiksować).
Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać z masą serową.
Zaparzyć kawę. Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy lub pucharków.
 Kawę wylewać łyżką na biszkopty, by nią nasiąkły;
 ewentualnie można w niej moczyć biszkopty, lecz bardzo krótko - szybko się łamią.
Na biszkopty wyłożyć warstwę sera. Przerw między biszkoptami nie wypełniać okruszkami
 (ma tam być ser).
Na ser ponownie wyłożyć biszkopty, namoczyć kawą.
 Nałożyć drugą warstwę sera, wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
 Masa musi stężeć.
Przed podaniem oprószyć kakao.


Smacznego! :)







Kawa... i co dalej?

Przepis stąd :)




9 komentarzy:

  1. Ale mam ochotę na kawałek takiego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje Papilotki z Pepco! zgadza się:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy sposób podania!;) Aż jestem ciekawa, jak wyglądało pomylenie składników przy pierwszym podejściu do tiramisu;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie od razu Rzym zbudowano!;) Zawsze trzeba próbować jeszcze raz!;)

      Usuń
  4. też chętnie ym ukradła coś takiego:) bardzo lubię tiramisu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. super wygląda Julko
    Ania J.
    :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. będziesz kogoś jeszcze nominowała?
    O:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń