Pierwsze kompletnie nieudane, tiramisu nie było za smaczne, bo pomyliłam składniki.

Przepis stąd :)
Deser ten należy jeść łyżeczką, jest dosyć rzadki, ale to deser, nie ciasto tiramisu ;)
Składniki:
- 750 g serka mascarpone
- 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 2 paczki podłużnych biszkoptów
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy
- kakao do oprószenia
Sposób przyrządzenia:
Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę (najwygodniej mikserem), dodać ser i wymieszać, aż do połączenia mas (można delikatnie zmiksować).
Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać z masą serową.
Zaparzyć kawę. Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy lub pucharków.
Kawę wylewać łyżką na biszkopty, by nią nasiąkły;
ewentualnie można w niej moczyć biszkopty, lecz bardzo krótko - szybko się łamią.
Na biszkopty wyłożyć warstwę sera. Przerw między biszkoptami nie wypełniać okruszkami
(ma tam być ser).
Na ser ponownie wyłożyć biszkopty, namoczyć kawą.
Nałożyć drugą warstwę sera, wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Masa musi stężeć.
Przed podaniem oprószyć kakao.
Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać z masą serową.
Zaparzyć kawę. Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy lub pucharków.
Kawę wylewać łyżką na biszkopty, by nią nasiąkły;
ewentualnie można w niej moczyć biszkopty, lecz bardzo krótko - szybko się łamią.
Na biszkopty wyłożyć warstwę sera. Przerw między biszkoptami nie wypełniać okruszkami
(ma tam być ser).
Na ser ponownie wyłożyć biszkopty, namoczyć kawą.
Nałożyć drugą warstwę sera, wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Masa musi stężeć.
Przed podaniem oprószyć kakao.
Smacznego! :)

Przepis stąd :)